Portal dla Inwestorów, Architektów i Wykonawców.
- Akustyka lokali gastronomicznych jest ważna, chociaż pozornie nie zwracamy na nią uwagi. Do czasu jednak. Chyba każdy z nas zna miejsca, w których panuje taki hałas, że trudno o swobodną rozmowę. Każde wnętrze można jednak tak "wyregulować", że zapanuje w nim przyjemna, przytulna atmosfera. Wszystko dzięki adaptacji akustycznej - mówi Romuald Wilk, product manager marki Heradesign.
fot. Heradesign | Stołówka studencka Politechniki Ślaskiej, Gliwice
Heradesign do adaptacji akustycznej lokali gastronomicznych oferuje sufity podwieszane z wełny drzewnej łączonej magnezytem. Ich zastosowanie ogranicza hałas z otoczenia i ten panujący wewnątrz pomieszczenia (dopuszczalne natężenie dźwięku ze wszystkich źródeł hałasu powinno być nie większe niż 40 dB). Ma to szczególne znaczenie wtedy, gdy lokal jest jedynie częścią większego obiektu. Po drugie, niezmiernie ważne jest podwyższenie wskaźnika zrozumiałości mowy, aby klienci siedzący blisko siebie mogli bezproblemowo się porozumiewać bez konieczności nadmiernego podnoszenia głosu. Innymi słowy chodzi o to, żeby klienci siedzący przy poszczególnych stolikach słyszeli jak najmniej odgłosów z otoczenia, jednocześnie bezproblemowo słysząc swoich współtowarzyszy. To właśnie zapewniają produkty marki Heradesign.
Wartość absorbcji dźwięku (pochłaniania dźwięku przez płytę) płyt Heradesign sięga 95% (αw = 0,95), co gwarantuje efektywne pochłanianie dźwięków z otoczenia i skuteczną ochronę przed hałasem pogłosowym (tylko 5% dźwięku odbija się od przegród i w formie pogłosu penetruje pomieszczenie). Tak wysoki współczynnik pochłaniania dźwięku klasyfikuje płyty Heradesign w najwyższej kategorii A, a klientom lokali gastronomicznych gwarantuje komfort akustyczny.
Niezmiernie ważne w przypadku obiektów gastronomicznych jest unikalne wzornictwo. Różne systemy montażu (układ sufitu tradycyjnego, baffli, sufitów wyspowych, wybór 14 typów krawędzi), opcja zamówienia płyt w dowolnym kolorze palety RAL, możliwość wielokrotnego malowania czy dokonania nadruku – wraz z płytami marki Heradesign w ręce projektantów trafiają nieomal nieograniczone możliwości aranżacyjne. Połączenie właściwości akustycznych ze szlachetnym wyglądem uzyskanym dzięki zastosowaniu wełny drzewnej jest przy tym unikalne na rynku.
fot. Heradesign | Restauracja Waku Waku. Hamburg, Niemcy
To zdecydowało między innymi o szerokim ich stosowaniu w restauracjach sieci McDonald’s. W austriackich obiektach wyposażono w nie na przykład „Sale smakosza” - pomieszczenia przeznaczone do spożywania posiłków w komfortowej atmosferze, poza gwarem sali głównej. Podczas przebudowy restauracji zwrócono uwagę m.in. na oferowane przez płyty możliwości kolorystyczne oraz wysoką jakość materiału.
- Przebudowa się opłaciła - odnotowujemy znaczny wzrost obrotów w przebudowanych restauracjach, nasi goście czują się tu dobrze - wyjaśnia Ursula Riegler, rzecznik prasowy McDonald’s Austria. - Wiele lat współpracujemy już z firmą Heradesign w całej Europie. Niezmiennie wysokie standardy produkcji oraz niezawodność dostaw sprawiają, że Heradesign jest dla nas ważnym partnerem - dodaje.
fot. Heradesign | Po lewej: Restauracja McDonalds. Klagenfurt, Austria. Po prawej: Restauracja Picasso. Hiszpania
To zdecydowało między innymi o szerokim ich stosowaniu w restauracjach sieci McDonald’s. W austriackich obiektach wyposażono w nie na przykład „Sale smakosza” - pomieszczenia przeznaczone do spożywania posiłków w komfortowej atmosferze, poza gwarem sali głównej. Podczas przebudowy restauracji zwrócono uwagę m.in. na oferowane przez płyty możliwości kolorystyczne oraz wysoką jakość materiału.
|
Galeria - budoskop.pl Wnętrza Porady | Tak smakuje cisza
Copyright 2021. www.budoskop.pl | Budownictwo w zbliżeniu| Polityka cookies Wszystkie prawa zastrzeżone.
Partner Strategiczny: