Portal dla Inwestorów, Architektów i Wykonawców.

logo
Przeszukaj zasoby naszej bazy
0..9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Jesteś tu: Strona główna wypunktowanie budoskop.pl Wnętrza porady wypunktowanie Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii
Zobacz:

Zobacz też:

Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 2

Stąpając po pewnym gruncie...

Odwieczny dylemat przy wyborze materiału, z... >>
Wykorzystanie drewna w aranżacji wnętrz zdj. 2

Wykorzystanie drewna w...

Jednym z najbardziej popularnych trendów w...>>
Jak malować, żeby nie marnować? Remont oszczędnie i w zgodzie ze środowiskiem zdj. 2

Jak malować, żeby nie...

Remont domu lub mieszkania w sposób... >>
Wymiana drzwi wewnętrznych - jak je wybrać i zamontować? zdj. 3

Wymiana drzwi wewnętrznych...

Sezon remontowo-budowlany na dobre zaczyna...>>
Co zamiast sufitu podwieszanego? zdj. 2

Co zamiast sufitu...

Często generalny wykonawca wraz z inwestorem... >>
K2 - bliski naturze, biały i wysoki. Biurowiec w Gdyni, który nie tylko z nazwy przypomina słynny ośmiotysięcznik zdj. 6

K2 - bliski naturze, biały...

Nowa inwestycja w Gdyni - budynek K2 - to...>>
Mix historii i nowoczesności w ukraińskim hotelu St. Charbel Morszyn zdj. 7

Mix historii i...

Połączenie hotelarskiej gościnności z... >>
Multimateriałowość w sufitach - ekologia i oszczędność czasu zdj. 11

Multimateriałowość w...

Architekci - i nie tylko oni - kochają...>>
Jak z historycznego budynku zrobić benchmark hotelowy? Tak jak robi to gdańska Montownia zdj. 9

Jak z historycznego budynku...

Montowania - nowy obiekt na mapie Gdańska i... >>
Dlaczego żyrandol kryształowy to idealny wybór do reprezentacyjnego wnętrza? zdj. 2

Dlaczego żyrandol...

Żyrandole kryształowe cieszą się uznaniem od...>>

budoskop.pl Wnętrza porady

Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii

14-03-2024

Odwieczny dylemat przy wyborze materiału, z którego wykonana ma być podłoga, polega na znalezieniu kompromisu pomiędzy designem a trwałością, co wcale nie jest takie proste. Równie istotną kwestią jest przeznaczenie danej przestrzeni, które w znaczący sposób faworyzuje bądź całkowicie dyskwalifikuje pewne rozwiązania.


Wybranie konkretnego materiału powinno być więc poprzedzone szczegółową analizą nie tylko samych czynników regularnie wpływających na przyszłą nawierzchnię, ale też (a może przede wszystkim) stopnia ich natężenia oraz częstotliwości występowania. Prostym przykładem może być podłoga typowego całorocznego lokalu, który codziennie odwiedzają tłumy gości. Nawierzchnia ta, poza wysoką odpornością na uszkodzenia, musi również dobrze znosić wysokie letnie temperatury, jesienno-wiosenną wilgoć, piasek, śnieg i oczywiście - stały kontakt z obuwiem.


Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 1


Design a praktyczność


- Idealna podłoga do użytku w gastronomii musi spełniać trzy podstawowe kryteria - mówi Beata Mazur, dyrektor departamentu projektowania wnętrz w Iliard Architecture & Interior Design. - Po pierwsze, i z punktu widzenia architekta jest to cecha najważniejsza - podłoga musi być piękna i estetyczna. Często to ona tworzy bazę dla wyglądu całego lokalu. Dodatkowo, musi być trwała oraz dobrze i łatwo zmywalna, a to łączy się bezpośrednio z trzecią cechą - bezpieczeństwem - dodaje.


Jeżeli przyjrzymy się obiektom komercyjnym powstałym na przestrzeni kilku ostatnich lat, z pewnością zauważymy, że w tej swoistej „rywalizacji” estetyki i użyteczności naprawdę trudno znaleźć jednoznacznego faworyta, za to coraz częściej wygrywają rozwiązania kompromisowe. Dodatkowym czynnikiem jest odwieczna pogoń za stale zmieniającymi się rynkowymi trendami.


- Obecnie w obiektach komercyjnych dominują materiały, które są trwałe, bardziej higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości - mówi Daniel Ochońko, prezes zarządu Trust Us, firmy specjalizującej się w wykańczaniu obiektów komercyjnych. - Aktualnie największą popularnością cieszą się podłogi wykonane z tworzywa LVT, czyli winylu. Nie tylko ze względu na wspomnianą trwałość, ale również, a może i przede wszystkim - atrakcyjny design. Olbrzymi wachlarz dostępnych na rynku kolorów pozwala bardzo łatwo dopasować je do konkretnego wnętrza. Cechuje je bardzo duża odporność na uszkodzenia, wysoka klasa ścieralności, a w dodatku są łatwe w czyszczeniu. Z punktu widzenia wykonawcy wnętrz niewątpliwym atutem jest ich szybki i bezproblemowy montaż. Jest to o tyle ważne, że dla inwestora wymiana podłogi najczęściej oznacza całkowite zamknięcie lokalu, co generuje straty. Czas ma tu więc kluczowe znaczenie - dodaje.


Kryzys naturalności?


Wspomniana dominacja nawierzchni winylowych w obiektach komercyjnych wcale nie oznacza, że naturalne materiały, takie jak drewno, kamienie naturalne czy gresy zostały całkowicie wyparte. Zwolennicy naturalnych rozwiązań muszą jednak liczyć się ze znacznie wyższymi kosztami ich konserwacji. Chcąc zachować długą żywotność drewna w gastronomii konieczne jest regularne stosowanie odpowiednich lakierów, które dodatkowo muszą spełniać dość restrykcyjne normy ekologiczne wprowadzone przez Unię Europejską w 2016 r.


W efekcie podłogi wykonane z naturalnych materiałów pojawiają się głównie tam, gdzie nie mogą być zastąpione syntetycznymi zamiennikami, np. w przypadku obiektów zabytkowych, które muszą spełniać określone zalecenia konserwatorskie. Na drugim biegunie znajdują się natomiast wnętrza, w których zastosowanie naturalnych materiałów ma za zadanie podniesienie ich prestiżu.


- Podłogi drewniane nadają wnętrzu luksusowego charakteru, są bardzo wytrzymałe, jednak wymagają specjalnej konserwacji, przynajmniej raz na trzy miesiące - mówi Aleksandra Jakóbiak, trójmiejska projektantka wnętrz. - Do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu najlepiej wybrać podłogę olejowaną, którą można efektywnie odświeżać, nakładając kolejną warstwę oleju. Jako bardziej ekonomiczną alternatywę dla drewna można wziąć pod uwagę panele laminowane i winylowe najnowszych generacji, które doskonale odwzorowują naturalne materiały, są odporne na uszkodzenia i wilgoć, nie przebarwiają się i nie wymagają konserwacji - dodaje.


- Naturalne podłogi świetnie sprawdzają się również w miejscach, do których takie materiały wyjątkowo dobrze pasują pod względem stylu - opowiada Beata Mazur. - Szeroki wybór płytek gresowych czy ceramicznych daje dużo możliwości układania ich w ciekawe, oryginalne wzory czy mozaiki. Z kolei drewniane czy kamienne podłogi świetnie sprawdzą się tam, gdzie ich naturalny proces starzenia się okazuje się atutem. Dzieje się tak m.in. we wnętrzach w stylu rustykalnym czy czerpiących inspiracje z natury - tłumaczy.


Kuchnia - gastronomiczne serce


Każdy właściciel lokalu gastronomicznego przyzna, że pomieszczeniem, w którym podłoga narażona jest na najwięcej szkodliwych czynników, jest kuchnia. To właśnie tu codziennie przygotowywane są dziesiątki, jeżeli nie setki, różnorakich posiłków, których przyrządzenie generuje różnego typu zabrudzenia. Nie ulega więc wątpliwości, że główne czynniki decydujące o wyborze konkretnego materiału to odporność na zabrudzenia, wytrzymałość i bezpieczeństwo pracowników. Dobrym przykładem mogą być hotelowe kuchnie, w których często znajdziemy podłogi antypoślizgowe, i które coraz częściej wyposażane są w drzwi bryzgoszczelne, co umożliwia szybkie umycie całego pomieszczenia pod bieżącą wodą zaraz po zamknięciu lokalu.


- Jednym z najnowszych, a zarazem najlepszych rozwiązań są podłogi z żywicy, najlepiej poliuretanowej - mówi Aleksandra Jakóbiak. - Tego rodzaju posadzka najlepiej sprawdza się w gastronomii, przede wszystkim z tego względu, że jest odporna na uszkodzenia, w tym mikropęknięcia, wilgoć, zmienne temperatury, chemikalia i codzienną intensywną eksploatację. Sprawdza się ona również pod względem funkcjonalnym - upadki ciężkich przedmiotów to codzienność w pomieszczeniach, w których przewijają się dziesiątki ludzi - podsumowuje.


Galeria - budoskop.pl Wnętrza Porady | Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii

Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 2
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 3
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 4
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 5
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 6
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 7
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 8
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 9
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 10
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 11
Stąpając po pewnym gruncie w gastronomii zdj. 12
lista aktualności

Zobacz też:

Prestiż i bezpieczeństwo - posadzka w galerii handlowej zdj. 2

Prestiż i bezpieczeństwo - posadzka w galerii handlowej

Galerie handlowe zaliczamy do budynków...>>
Nowoczesne technologie w branży stolarki otworowej zdj. 2

Nowoczesne technologie w branży stolarki otworowej

...czyli jak zastosowanie nowinek... >>
Systemy oddymiania grawitacyjnego a obecne wyzwania rynkowe zdj. 2

Systemy oddymiania grawitacyjnego a obecne wyzwania rynkowe

Implementacja europejskich przepisów i norm...>>
Na co zwrócić uwagę, wybierając pompę ciepła? zdj. 3

Na co zwrócić uwagę, wybierając pompę ciepła?

Odpowiednie parametry techniczne, standard... >>
Trwała posadzka w oborze zdj. 2

Trwała posadzka w oborze

Polska wieś się zmienia, specjalizuje. W... >>
Trawa syntetyczna na obiekty sportowe i rekreacyjne od ECO TOP zdj. 2

Trawa syntetyczna na obiekty sportowe i rekreacyjne od ECO TOP

Trawa syntetyczna pełni kluczową rolę,...>>

Copyright 2021. www.budoskop.pl | Budownictwo w zbliżeniu| Polityka cookies Wszystkie prawa zastrzeżone.



Partner Strategiczny:


INFO-INWEST Inwestycje budowlane

realizacja: Ideo
powered by: CMS Edito